5 toerisme

3e graad / Dubbele finaliteit
Download brochure

Toerisme is een theoretische en praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Centraal staat de omgang met toeristen en bezoekers in binnenland-buitenland, voor en tijdens hun reis.

Je hebt een open kijk op de wereld, je bent goed in vreemde talen en kan vlot communiceren. Een brede interesse voor andere culturen zijn een must.

Typisch voor deze richting

  • Je leert informatie en advies geven op beurzen, evenementen en op de bestemming. Je leert mensen in meerdere talen wegwijs te maken in de toeristische mogelijkheden van een stad of streek.
  • Je leert de werkzaamheden in een reis- en toerismebureau uitvoeren.
  • Je bestudeert aardrijkskundige kenmerken, de bereikbaarheid, de belangrijkste bezienswaardigheden van de meest bezochte toeristische landen en/of streken, en ook met de uitbouw en organisatie van reisbureaus en touroperators. 
  • Je leert kaarten en toeristische gidsen gebruiken en trips en reizen organiseren.
  • Je leert klantgericht advies geven in verschillende talen en we trainen je communicatieve vaardigheden zodat je vlot klanten kan onthalen, reizen verkopen, klachten opvangen en afhandelen. Een stevig pakket Frans, Engels en Duits geeft je de nodige ondersteuning.
  • Controle van documenten, dossierbeheer en marketing komen in het lessenpakket voor.
  • Je maakt twee verplichte studiereizen, afwisselend een 5-daagse busreis en een 8-daagse vliegtuigreis (richtprijzen : vliegtuigreis 800€/schooljaar – busreis 600€/schooljaar)

Dubbele finaliteit

Een dubbele finaliteit bereidt je voor op verder studeren in het hoger onderwijs (professionele of academische bachelor en/of master-opleidingen) of op de arbeidsmarkt.

De richtingen combineren algemene vorming met technische vorming en praktijk.

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

We zetten in op het contact met het bedrijfsleven door bv. bedrijfsbezoeken of 'Ondernemer voor de klas'. In het 6e jaar ruil je de schoolbanken enkele dagen in voor een werkplek. Daar pas je toe wat je in de klas hebt geleerd en doe je nieuwe ervaringen op. 
 

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Lessentabel

5 6
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3 3
Engels 3 3
Frans 4 4
Duits 1 1
wiskunde 2 2
toerisme 8 8
kunst en cultuur 2 1
toeristische geografie 3 2
keuzecursussen 0 1
mens en samenleving 0 1

Wat erna

Na de derde graad Toerisme kan je doorstromen naar een professionele bachelor  of graduaatsopleiding in het studiegebied Toerisme of Economie (toerisme- en recreatiemanagement, communicatiemanagement,...). Je kan ook op de arbeidsmarkt stappen als medewerker in o.m. toeristische diensten, reisbureaus of als reisbegeleider of vertegenwoordiger van de touroperator in een vakantiebestemming. De verdere mogelijkheden staan ook op onderwijskiezer.be > tab 'Wat na?' of 'Beroepen'.

Heb je nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren