lln op bedrijfsbezoek

6 handel tso

3e graad / TSO
Download brochure

Heb je veel ondernemingszin? Heb je interesse voor het bedrijfsleven? Dan is een brede algemene vorming in deze tso-richting handel iets voor jou. 

De logische vooropleiding is de tweede graad tso Handel. Instappen uit de tweede graad aso of uit een andere tso-richting kan, als je bereid bent een achterstand voor informatica en bedrijfseconomie (boekhouden) weg te werken en als je beschikt over de nodige interesse en aanleg. 

Typisch voor deze richting

In de derde graad ‘handel’ staat het ondernemerschap voorop en dus behandelen we alle fasen die een onderneming doorloopt: van opstart tot stopzetting en dit op diverse vlakken:

  • Administratief: welke formaliteiten en vergunningen heb je nodig?
  • Juridisch: kies je voor een eenmanszaak of voor een vennootschap? Wat zijn de gevolgen van die keuze? Welk huwelijksstelsel kies je?...
Verkoop deal
  • Boekhoudkundig: hoe verwerk je de dagdagelijkse verrichtingen (eerst op papier, daarna digitaal)? Hoe ‘lees’ je een boekhouding?
  • Economisch: wat is de impact van de conjunctuur op jouw onderneming
  • Marketing: hoe kan  je het beste jouw dienst of product (digitaal) promoten en vermarkten?
  • ICT: hoe werk je nog efficiënter met Excel? Hoe maak je keurige rapporten? Hoe verwerk je data? 
  • Communicatief: vlot en keurig communiceren, zowel mondeling als schriftelijk en dat in meerdere talen.

Kortom, HANDEL is een ideale richting voor jonge ondernemende mensen die graag een brede algemene vorming meekrijgen en terzelfdertijd de voeling met de praktijk en het bedrijfsleven verkiezen

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

Uitwisselingen zijn al jaren een traditie in onze school. De zesdejaars kunnen deelnemen aan een uitwisselingsproject met Europese partners in Tsjechië, Spanje, Italië, Polen etc. De buitenlandse gasten komen naar Kortrijk net voor de herfstvakantie. Ze logeren bij onze leerlingen. Na de paasvakantie verblijven onze leerlingen een week bij de gastgezinnen in het buitenland.

Daarnaast organiseren we elk jaar ook een uitwisseling met een school in Zuid-Afrika voor een beperkte groep geïnteresseerden. 

Info over de uitwisselingen bezorgen we je in de loop van het schooljaar.

De uitwisselingen kaderen in een groter geheel van internationalisering op onze campus, met projecten zoals Motivation + Talent² = Success, Fantales, European Youth Parliament, Europolis, ...

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Lessentabel

5 6
aardrijkskunde 1 1
bedrijfseconomie 9 10
Duits 2 2
Engels 3 3
Frans 4 4
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3 3
project 1 0
wiskunde 3 3

Wat erna

Na de derde graad handel kan je doorstromen naar een professionele bacheloropleiding in het economisch studiegebied (bedrijfsmanagement, communicatiemanagement,...) of in de lerarenopleiding. Een Se-n-se opleiding binnen het studiegebied handel behoort ook tot de mogelijkheden. De verdere mogelijkheden staan ook op onderwijskiezer.be > tab 'Wat na?' of 'Beroepen'.

Heb je nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren!