Image
laptop

6 kantoor bso

3e graad / BSO
Download brochure

Voor deze bso-richting Kantoor ben je nauwkeurig en stipt. Je hebt interesse in organiseren en het uitvoeren van administratieve taken.

Deze studierichting is volzet. Er is een wachtlijst voorzien.

Typisch voor deze richting

  • We leiden je op tot een veelzijdige bediende in de administratie en leer je de nieuwste snufjes van informatica (tekstverwerking) en boekhouden. 
  • In de basismodule ‘Administratief medewerker’:
    • leer je tijdens de lessen en op stage op praktijkgerichte wijze de taken van een administratief medewerker aan.
    • leer je zelfstandig secretariaatswerk uitvoeren b.v. bezoekers op een klantvriendelijke manier ontvangen, je telefoneert, je verwerkt inkomende en uitgaande post/mail, je stelt brieven en memo’s op.
    • bereid je vergaderingen en evenementen voor. Je verzorgt allerlei ICT-werk.
    • leer je zelfstandig administratieve en boekhoudkundige taken ondersteunen. Je verwerkt commerciële en boekhoudkundige documenten via dubbele boekhouding en via software verwerk je de loonadministratie.
    • leer je vlot communiceren in het Nederlands, Frans en Engels.
  • Je combineert de basismodule met een keuzemodule. Je kan kiezen tussen:
    • Logistiek: leer alles over de taken van een logistiek medewerker (goederen ontvangen, registreren en opslaan in het magazijn, artikelen verzendklaar maken…)
    • Medewerker klantendienst: leer alles over de taken van een callcentermedewerker. Je leert verschillende communicatietechnieken aan, maakt kennis met de organisatie, werkzaamheden en werkprocessen binnen een klantendienst.
  • We organiseren in het vijfde en zesde jaar werkplekleren en stages, om je een duidelijk zicht te geven op de echte werksituatie. Naast de wekelijkse stage is er ook een blokstage.
helpdesk

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

We zetten in op het contact met het bedrijfsleven door bv. bedrijfsbezoeken of 'Ondernemer voor de klas'. Je ruilt de schoolbanken ook geregeld in voor een werkplek. Daar pas je toe wat je in de klas hebt geleerd en je doet nieuwe ervaringen op.
Je leraren komen op stagebezoek. Ook voor hen voegt dit een extra dimensie aan de lessen toe.

Concreet gaat het over de volgende stages:

  • Stage basis 5 bso: 2 weken
  • Stage basis 6 bso: 1 dag tijdens de klassieke schoolweek en twee keer 1 week
  • Stage keuzemodule 6bso: 3 weken
  • Stage 7 bso: anderhalve dag tijdens de klassieke schoolweek en 1 week

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Uitwisselingen zijn al jaren een traditie in onze school. De zesdejaars kunnen deelnemen aan een uitwisselingsproject met Europese partners in Tsjechië, Spanje, Italië, Polen etc. De buitenlandse gasten komen naar Kortrijk net voor de herfstvakantie. Ze logeren bij onze leerlingen. Na de paasvakantie verblijven onze leerlingen een week bij de gastgezinnen in het buitenland.

Daarnaast organiseren we elk jaar ook een uitwisseling met een school in Zuid-Afrika voor een beperkte groep geïnteresseerden. 

Info over de uitwisselingen bezorgen we je in de loop van het schooljaar.

De uitwisselingen kaderen in een groter geheel van internationalisering op onze campus, met projecten zoals Motivation + Talent² = Success, Fantales, European Youth Parliament, Europolis, ...

Lessentabel

5 6
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
project algemene vakken 4 4
Engels 3 2
Frans 3 2
zakelijke communicatie Nederlands 2 0
basismodule administratief medewerker 11 13
keuzemodule 5 7

Wat erna

Na het vijfde en zesde jaar kan je werken als administratief medewerker in een kantoor.

We raden aan om door te stromen naar het zevende specialisatiejaar Kantooradministratie en gegevensbeheer. Het volgen van een zevende jaar verhoogt aanzienlijk je kansen op boeiend werk.

Heb je na het bekijken van deze pagina nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren! Als je zeker bent van je stuk kan je inschrijven.