Praag

6 toerisme tso

3e graad / TSO
Download brochure

Wie kiest voor deze tso-richting toerisme heeft interesse voor aardrijkskunde, kunst en cultuur en in de toeristische sector in het algemeen. Je bent vlot in moderne vreemde talen en kan goed omgaan met mensen.

Typisch voor deze richting

  • We leiden polyvalente mensen op met een brede kijk op de wereld. 
  • Je leert de werkzaamheden in een reis- en toerismebureau uitvoeren.
  • Je leert mensen in meerdere talen wegwijs te maken in de toeristische mogelijkheden van een stad of streek.
  • Je bestudeert aardrijkskundige kenmerken, de bereikbaarheid, de belangrijkste bezienswaardigheden van de meest bezochte toeristische landen en/of streken, en ook met de uitbouw en organisatie van reisbureaus en touroperators. 
  • Je leert kaarten en toeristische gidsen gebruiken en trips en reizen organiseren.
  • Je leert klantgericht advies geven in verschillende talen en we trainen je communicatieve vaardigheden zodat je vlot klanten kan onthalen, reizen verkopen, klachten opvangen en afhandelen.
  • In het vak toegepaste economie leer je over de commerciële aspecten van het toeristisch product, sociale en fiscale wetgeving etc.
  • Je maakt twee verplichte studiereizen, afwisselend een 5-daagse busreis en een 8-daagse vliegtuigreis (richtprijzen : vliegtuigreis 800€/schooljaar – busreis 600€/schooljaar)

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

We zetten in op het contact met het bedrijfsleven door bv. bedrijfsbezoeken of 'Ondernemer voor de klas'. In het 6e jaar ruil je de schoolbanken enkele dagen in voor een werkplek. Daar pas je toe wat je in de klas hebt geleerd en doe je nieuwe ervaringen op. 
 

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Lessentabel

5 6
aardrijkskunde 3 3
Duits 0 2
Engels 3 3
Frans 3 3
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
integrale opdrachten 4 2
kunst en cultuur 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 1 0
Nederlands 3 3
wiskunde 2 2
toegepaste economie 2 2
toeristische bestemmingen 2 2
toeristische organisatie 2 3

Wat erna

Na de derde graad Toerisme kan je doorstromen naar een professionele bachelor in het studiegebied Toerisme of Economie (toerisme- en recreatiemanage- ment, communicatiemanagement,...). Een Se-n-se opleiding binnen het studiegebied Toerisme behoort ook tot de mogelijkheden. Je kan ook op de arbeidsmarkt stappen als medewerker in o.m. toeristische diensten, reisbureaus of als reisbegeleider of vertegenwoordiger van de touroperator in een vakantiebestemming. De verdere mogelijkheden staan ook op onderwijskiezer.be > tab 'Wat na?' of 'Beroepen'.

Heb je nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren! Als je zeker bent van je stuk kan je inschrijven.