STEM IN HET GULDENSPORENCOLLEGE
Een dag op campus Kaai
De leerlingen zijn ten laatste om 8.25u aanwezig, zodat de lessen kunnen beginnen om 8.30u. Ze duren tot 12.05u, met tussenin een pauze van 15 minuten. In de namiddag starten de lessen om 13.25 uur en ze eindigen om 16.10u. Tussendoor is er opnieuw een pauze van 15 minuten. Op woensdagnamiddag is er geen les. Wegens stages heeft 7 bso op donderdagvoormiddag 5 lesuren.
Je kan over de middag in het schoolrestaurant je eigen lunch of een kom verse soep eten. Je kan ook broodje bestellen. Je hebt ook elke dag de keuze uit verschillende vers bereide warme maaltijden, een vegetarische schotel en een groentebuffet .
Je kan in de avondstudie blijven op maandag, dinsdag en donderdag van 16.30 uur tot 18.00 uur.
Voor de tweede graad kan je over de middag in de Darwinzaal terecht voor leerbegeleiding. Je kan er ook op de computers werken. Er is ook ochtendstudie van 8u tot 8.20u.
In de derde graad kan je 's avonds naar de focusstudie in de studiezaal. Computer- of groepswerk kan in de mediatheek. Ook middagstudie is mogelijk.
Schoolmateriaal
Het centrale digitale platform is Smartschool. Naast de digitale agenda, de berichtenmodule en het rapportprogramma ‘Skore’, vind je er alle vakinfo. Ook je ouders krijgen toegang tot Smartschool. Ze kunnen er je agenda en rapport op ieder moment consulteren. De school zal ook met je ouders communiceren via berichten op Smartschool.
Het Guldensporencollege werkt samen met “studieshop.be”. Dat betekent dat alle leerlingen van het Guldensporencollege zelf hun handboeken en werkboeken bestellen via het internet. In de maand juni – of bij inschrijving - ontvang je een bestelhandleiding met alle uitleg. Handboeken worden gehuurd, werkboeken worden aangekocht. De boekenpakketten worden na bestelling thuis geleverd. Op het einde van het schooljaar kan je de gehuurde boeken terug indienen. Bij vragen of problemen neem je contact op met het gratis telefoonnummer van Studieshop.
Op school kan je ook een kluisje huren om je boeken te bewaren.
Bij wie kan je terecht?
Je klasleraar is er speciaal voor jouw klas. Op hem of haar kan je uiteraard altijd een beroep doen. Voor vakgebonden problemen spreek je best de vakleraar aan. De opvoeders zijn de belangrijkste aanspreekpunten voor de leerlingen. Zij staan in voor de eerstelijnszorg. Bij de leerlingenbegeleiders kan je terecht voor zowel schoolgebonden als persoonlijke aangelegenheden. In volle discretie zullen zij je proberen te helpen. De coördinatoren zorgen voor de praktische regeling van het schoolgebeuren.
Proefwerken en toetsen
Op regelmatige, vaste tijdstippen krijg je een rapport, waarop cijfers voor dagwerk per vak genoteerd zijn. Resultaten van toetsen en taken kan je altijd online raadplegen. In de tweede graad én in de derde graad bso zijn er drie proevenperiodes (Kerstmis, Pasen, juni). In de derde graad aso en tso zijn er twee proevenperiodes (Kerstmis, juni). Er zijn geen herexamens, wel uitgestelde proeven.
Inhaallessen en huiswerkbegeleiding
Wie ziek is geweest of wie een onderdeel van de leerstof niet goed heeft begrepen, kan voor bepaalde vakken een inhaalles krijgen. Deze gratis inhaallessen worden buiten de lesuren na afspraak gegeven door een leraar die hiervoor speciaal werd aangeduid of door de vakleerkracht.
Remediëringstaak en -toets
Een remediëringstaak is een taak die kan opgelegd worden als een leerling voor een bepaald vak of een onderdeel ervan na een proevenreeks een tekort heeft. Dit kan gebeuren na elke proevenreeks, vóór de aanvang van een nieuw trimester (na kerstproeven en paasproeven). De taak wordt enkel gegeven om leerlingen te ondersteunen. Het gaat over vakken waarvan de behandelde leerstof - die niet voldoende gekend bleek - noodzakelijk is om het volgende trimester aan te vatten. Op die manier krijgt de leerling de kans om bij te benen. De controle gebeurt via een remediëringstoets.
Regelmatige remediëring
Als we na een proevenreeks voor een bepaald vak alarmerende signalen opvangen, kan de vakleraar in overleg met de klassenraad overgaan tot regelmatige remediëring voor zijn vak. De leerling wordt dan voor de rest van het schooljaar speciaal ondersteund voor dit vak. Dit kan inhouden: regelmatig extra oefeningen maken, wekelijks de notities van de leerling nazien, regelmatig aanzetten tot een positieve studiehouding, wat extra uitleg geven na de les,... De vakleraar volgt op of je inspanningen resultaat hebben.
Activiteiten en uitwisselingen
Je kan meewerken aan het schoolbeleid vanuit de leerlingenraad (2e graad) en het presidium (3e graad). Alle leerlingen kunnen er terecht met hun wensen en verbetervoorstellen die dan besproken worden met de directie. Een enthousiaste kerngroep werkt ook voorstellen uit rond sportieve, ludieke, culturele en sociaal geëngageerde activiteiten. We maken ook tijd voor speciale activiteiten: toneel, sportdag, bedrijfsbezoeken, bezinningsdag,... Wil je onze actieve school volgen, dan kan dat via onze facebook pagina waar je ook een pak foto’s vindt.
Uitwisselingen
Onze leerlingen van 6aso en 6tso krijgen de kans om deel te nemen aan een uitwisselingsproject als ze dat wensen. Ieder jaar wisselen we uit met Europese partners in Tsjechië, Spanje, Italië, Polen etc. De leerlingen verblijven een week bij gastgezinnen in het buitenland. Daarnaast organiseren we elk jaar ook een uitwisseling met een school in ZuidAfrika voor een groep leerlingen uit het 5de jaar.