5-6 commerciële organisatie

3e graad / Dubbele finaliteit
Download brochure

Commerciële organisatie is een theoretische en praktische studierichting in de dubbele finaliteit. De studierichting biedt inzichten uit de algemene economie en bedrijfswetenschappen. 

Je hebt een ruimte interesse in de werking en de uitdagingen van ondernemingen. Je bent klantvriendelijk en hebt een commerciële ingesteldheid. Je bent goed in vreemde talen en kan vlot communiceren. Je wil je verdiepen in productkennis, je bent bereid administratieve taken op te nemen en je bent digitaal vaardig.

Typisch voor deze richting

 • Je leert de doelstellingen en werking van een onderneming te begrijpen.
 • Je verdiept je ook in de basis van de economische principes want dit vormt de achtergrond voor het functioneren van een onderneming.
 • De nadruk ligt op de commerciële aspecten van het ondernemen met veel aandacht voor marketing en verkoop. Je bekijkt de marketingstrategie en instrumenten, verkoop en verkoopadministratie etc.
  Er is ook aandacht voor recht en voor het afwerken van commerciële en administratieve dossiers van klanten. Je leert oplossingsgericht werken.
 • Naast boekhouden leer je ook over fiscaliteit, debiteurenbeheer en kostprijsberekening.
 • Er is ook aandacht voor recht en voor het afwerken van commerciële en administratieve dossiers van klanten. Je leert oplossingsgericht werken.
 • Je versterkt je digitale competenties.
 • Het pakket van 13 lesuren commerciële organisatie bevat volgende vakken:  4u boekhouden en financieel beleid, 4u toegepaste economie en 5u marketing.
 • In deze studierichting heb je precies dezelfde algemene vakken als in de richting bedrijfsorganisatie. In beide studierichtingen is er veel aandacht voor toegepaste economie en voor boekhouden. In commerciële organisatie ligt er meer nadruk op het ondernemen en op marketing dan in Bedrijfsorganisatie.   
   

Dubbele finaliteit

Een dubbele finaliteit bereidt je voor op verder studeren in het hoger onderwijs (professionele of academische bachelor en/of master-opleidingen) of op de arbeidsmarkt.

De richtingen combineren algemene vorming met technische vorming en praktijk.

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

We zetten in op het contact met het bedrijfsleven door bv. bedrijfsbezoeken of 'Ondernemer voor de klas'. In het zesde zetten we in op werkplekleren en het opstarten van een mini-onderneming.
 

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Lessentabel

5 6
aardrijkskunde 1 1
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 3 2
Engels 3 3
Frans 3 3
Duits 1 0
wiskunde 2 3
commerciële organisatie 13 13
keuzecursussen 0 1

Wat erna

Na de derde graad Commerciële organisatie kan je verder studeren in het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde. Je kan ook meteen aan de slag als commercieel assistent. De verdere mogelijkheden staan ook op onderwijskiezer.be > tab 'Wat na?' of 'Beroepen'.

Heb je nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren