5-6 taal en communicatie

3e graad / Dubbele finaliteit
Download brochure

Taal en communicatie is een theoretische en praktische studierichting in de dubbele finaliteit.

Je bent goed in  vreemde talen en kan vlot communiceren. Je houdt van sociaal contact en bent ict-vaardig. Je hebt een kritische kijk op de klassieke en nieuwe media. Je werkt graag mee aan evenementen en bent klantgericht. 

Typisch voor deze richting

  • Je krijgt een uitgebreid pakket Nederlands. Je leert teksten schrijven en herformuleren naar verschillende doelen en doelgroepen. Inzicht in de relatie tussen communicatie en taalgebruikers is daarbij nodig. 
  • We verwachten van leerlingen een uitstekende taalbeheersing en de nodige ambitie en inzet om foutloos te kunnen schrijven. 
  • Bij de vreemde talen ligt de nadruk op communicatieve vaardigheden. Je krijgt een uitgebreid pakket Frans en Engels en je leert ook Duits. 
  • Je leert communicatieprojecten voorbereiden en uitvoeren. Daarin zit vergaderingen voorbereiden, verslagen maken en opstellen en helpen met realiseren van een communicatieplan, beheren van data. Soms is het ook nodig de handen uit de mouwen te steken. 
  • Je leert deskundig omgaan met media en communicatieplatformen.
  • Ook het ontwikkelen en uitwerken van communicatieproducten en -tools met ICT als middel behoort tot het lessenpakket.

Dubbele finaliteit

Een dubbele finaliteit bereidt je voor op verder studeren in het hoger onderwijs (professionele of academische bachelor en/of master-opleidingen) of op de arbeidsmarkt.

De richtingen combineren algemene vorming met technische vorming en praktijk.

Extra's

Laptopproject guldensporencollege

Laptopproject in je studierichting

Je eigen schoollaptop gecombineerd met snel internet zorgt voor een krachtige leeromgeving. Zo heeft iedereen dezelfde mogelijkheden, kunnen we snel nieuwe technologieën inzetten en is het gemakkelijker om up-to-date lesmateriaal te voorzien. Thuis kan je vlot verder werken aan wat je op school begonnen bent.

Voor alle leerlingen in alle studierichtingen.

We adviseren een aankoop/huur via de school. Heb je al een recente laptop? Breng die gerust mee!

Meer info

We zetten in op het contact met het bedrijfsleven door bv. bedrijfsbezoeken of 'Ondernemer voor de klas'. In het zesde zetten we in op werkplekleren en het opstarten van een mini-onderneming.
 

De lessentabel bepaalt sterk een richting. Maar een school wordt ook gemaakt door alle activiteiten voor en door leerlingen en leerkrachten. Sommige verplicht, andere vrijwillig. Sommige voor iedereen, andere voor een specifieke doelgroep. Sommige met leerkrachten als dragende kracht, andere met leerlingen als stuwende motor. 

Een korte, onvolledige opsomming van de activiteiten: presidium, teambuilding in september, excursies, dag van de jeugdbeweging, bedrijfsbezoeken, Europese uitwisselingen, Bal Surréal, Biz’Art, Zom’Art, bakken, Sinterklaas, Uitwisseling met Zuid-Afrika, European Youth Parliament, olympiades en wedstrijden, sportdag, gedichtendag, woensdagnamiddagactiviteiten, cultuur na schooltijd, voorbereiding ingangsexamen art/tandarts, cultuurreizen, 50-dagen, tweedaagse 6des, ...

Lessentabel

5 6
aardrijkskunde 1 1
geschiedenis 1 1
godsdienst 2 2
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 1 1
Nederlands 4 4
Engels 3 3
Frans 4 4
Duits 2 1
wiskunde 2 2
communicatie en PR 7 7
digital design 2 2
media en actualiteit 1 0
keuzecursussen 0 1
mens en samenleving 0 1

Wat erna

Na de derde graad Taal en communicatie kan je terecht in het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde nl. communicatiemanagement, journalistiek, media en entertainment business. Je kan ook meteen aan de slag in de communicatiesector. De verdere mogelijkheden staan ook op onderwijskiezer.be > tab 'Wat na?' of 'Beroepen'.

Heb je nog vragen? Twijfel niet om ons te contacteren