Guldensporencollege investeert 4,5 miljoen in hoogtechnologisch STEM-onderwijs

Image
Het Guldensporencollege centraliseert het STEM-onderwijs in het centrum van Kortrijk.

Het Guldensporencollege centraliseert het STEM-onderwijs in het centrum van Kortrijk. Campus Gullegem bouwt af

Een uniek concept van geïntegreerde klaslokalen in perfect uitgeruste ateliers

Om hoogtechnologisch onderwijs in een moderne infrastructuur te organiseren zijn grote investeringen nodig. Het Guldensporencollege investeert  4,5 miljoen euro op campus Engineering. Zo wil het een antwoord bieden aan de eisen binnen de modernisering van het secundair onderwijs en de daaraan gekoppelde leerplannen. Deze investeringen zijn nodig om kwalitatief STEM-onderwijs binnen tal van studierichtingen uit te bouwen.

Vlaanderen heeft arbeidskrachten nodig die onderlegd zijn in exacte wetenschappen, technologie en techniek. Het is dan ook cruciaal dat onze West-Vlaamse jongeren hun weg vinden naar de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering and Mathematics) en een loopbaan als ingenieur, laborante, technicus, wetenschapster, ICT-er, lasser, chemische procesoperator, elektricien, …

Op campus Engineering willen we het engineering-opleidingsaanbod uitbouwen en groeien tot de grootste technische campus in de regio!

Tot op vandaag biedt het Guldensporencollege ook  STEM-onderwijs aan in de eerste en tweede graad op campus Gullegem, op 6 kilometer van campus Engineering. De komende jaren wordt de werking op campus Gullegem volledig verhuisd naar het centrum van Kortrijk.  Naast de al bestaande eerste graden op campus Plein, campus Zuid, en campus Harelbeke organiseert het Guldensporencollege vanaf volgend schooljaar een nieuwe eerste graad op campus Engineering. Leerlingen met een STEM-profiel kunnen vanaf volgend jaar  in het 1e jaar starten op campus Engineering zowel in de A-stroom als in de B-stroom.

Op die manier kunnen leerlingen genieten van de volledig vernieuwde werkplaatsen met open en flexibele ruimtes. Op een unieke manier worden klaslokalen in de werkplaats geïntegreerd. Leerlingen stappen vanuit de theorie letterlijk in de praktijk.  Het machinepark werd volledig gemoderniseerd. Voor elke afdeling betekent dit gloednieuwe apparatuur o.a. een verticale CNC machine, een vlakschaafmachine en een warmpers in de afdeling Hout, een Doosan vertical machinecenter in de afdeling Mechanica, een nieuwe plasmasnijder in de Lasserij. Het neusje van de zalm is ongetwijfeld de spiksplinternieuwe spuitcabine voor de afdeling Carrosserie.

Met deze investering van 4,5 miljoen in de werkplaatsen wil het Guldensporencollege haar campus Engineering uitbouwen tot dé STEM-campus binnen het Kortrijkse onderwijslandschap. Dit kadert in het globale Masterplan voor campus Engineering waarbij door nieuwbouw en renovatie de komende jaren een nieuw gezicht gegeven wordt aan de hele site.

Guldensporencollege centraliseert het STEM-onderwijs in Kortrijk