Kansen en uitdaging
Cultuur op school
De werkgroep “Cultuur op school” of kortweg “Cos” wil heel graag op onze campus jonge mensen in contact brengen met heel uiteenlopende vormen van cultuur en verschillende locaties (in Kortrijk) waar cultuur wordt aangeboden.
We voorzien voor zoveel mogelijk leerlingen elk jaar een divers aanbod. Dit kan gaan van een traditionele theatervoorstelling over moderne vormen van theater en dans tot stand-up comedy, tabletop performances of een filmvoorstelling.
We laten ons doelpubliek ook kennismaken met de verschillende locaties in het Kortrijkse waar cultuur aangeboden wordt zoals de Schouwburg, het Arenatheater, theater Antigone, de concertstudio van muziekcentrum Track, kunstencentrum BUDA, Budascoop, Kinepolis of we organiseren in samenwerking met theatergezelschappen een voorstelling bij ons op school.
Zo integreren we doelstellingen uit de verschillende leerplannen in ons aanbod, maar we bieden vooral kansen. We maken plaats voor een andere kijk op het leven, voor een kritische blik. Subjectiviteit hoort bij de realiteit van het leven en laat ons daarbij hopen dat er met een ‘open mind’ vooral genoten kan worden van Cultuur.
Leerlingenraad
In de leerlingenraad gaan we aan de slag met vragen van leerlingen rond het leven op onze school.
We vertegenwoordigen de leerlingen door verschillende vragen en problemen aan te kaarten en aan te pakken. Dit vraagt soms wel wat creativiteit, maar we doen het graag! We zijn trots op onze school, maar er is altijd nog plaats voor verandering.
Ben jij ook kritisch en enthousiast om de stem van de leerling te vertegenwoordigen? Kom dan bij ons! We have cookies 😉
Sport over de middag
Er is buiten op de speelplaats van onze school meer dan genoeg ruimte om voetbal, basket of zelf volleybal te spelen. Wil je meer?
Tijdens de middag wordt er bijna altijd iets sportiefs georganiseerd zoals tafeltennis, minivoetbaltornooi, badminton en basket. Kortom: voor iedereen iets te doen om je uit te leven tijdens de middag.
Wintermarkt
Guldensporencollege Engineering en DAS organiseren de allereerste editie van de Wintermarkt. De drie directeurs (Koen Quaghebeur, Melissa Vlietinck en Inge Gorré) en het oudercomité hebben de koppen bij elkaar gestoken om een aangenamere sfeer te creëren op school. Het doel is om leerkrachten, leerlingen en ouders met elkaar te verbinden.
Ook willen ze duidelijk maken dat kansarmoede op school een plaats kan krijgen. “We vinden het belangrijk om de leerlingen te doen beseffen dat er armoede is op de wereld, maar soms zelfs in de klas. Daarnaast kost een studiereis veel geld en kunnen ze op die manier zelf een deel van hun reis betalen,” vertelt Inge Gorré.
Wiskunde
Imaginary
De leerlingen van 5 en 6 industriële wetenschappen en 6 techniek wetenschappen waren op bezoek op de KU Leuven Kulak.
Ze bezochten er de Imaginary-tentoonstelling over zichtbare en onzichtbare wiskunde. Ze kregen er een rondleiding en konden ook zelf aan de slag bij verschillende puzzelopstellingen en interactieve apps. Allemaal waren ze onder de indruk van de pracht en kracht van wiskunde.
Olympiade
De leerlingen van de tweede en derde graad doorstroomfinaliteit zetten hun beste beentje voor tijdens hun deelname aan de Junior Wiskunde Olympiade en de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Met hun vergaarde kennis moesten ze inzicht krijgen in dertig wiskundige problemen. We duimen elk jaar voor mooie resultaten maar de ervaring op zich is al een meerwaarde.
Meerdaagse 3des Elektriciteit
De leerlingen van 3AE en 3AM beleven heel wat op onze driedaagse.
Na de treinreis staat er een avontuurlijke wandeling op het programma die beloond wordt met heerlijk zelfgemaakte spaghetti.
Op dag 2 verkennen we het provinciaal park, wordt er een helse rit gereden met de mountainbike en spelen we vertrouwenspelen. Afsluiten doen we met een heerlijke barbecue en een nachtspel. Op dag 3 staat de 22 km afvaart van de Lesse op het programma. Moe maar voldaan keren we dan terug richting Kortrijk.
50-Dagen
Naar jaarlijkse gewoonte vieren onze laatstejaars hun 50 dagen. De leerlingen kunnen genieten van heel wat animo, sport & spel en teambuilding en dit allemaal in een gekozen thema! De werkgroep P’tit Comité steekt heel wat tijd en energie in dit initiatief om iedereen al weken op voorhand warm te maken en hen een onvergetelijke dag te bezorgen.
Meerdaagse 7des
Elk jaar gaat onze school met de leerlingen van het laatste jaar (BSO/A-finaliteit) een week samenleven en zeilen op een historisch zeilschip op de Waddenzee. Er komen ons heel wat uitdagingen tegemoet. We staan namelijk niet alleen zelf in voor de boodschappen en het koken, maar we moeten ook intens samenwerken met de groep en samenleven op een beperkte oppervlakte.
Bedrijfsbezoeken en stages
Bedrijfsbezoeken en stages bieden waardevolle aanvullende leermogelijkheden voor de leerlingen van onze school. Deze contacten met de industrie stellen de leerlingen in staat om de technisch-theoretische kennis uit school in de praktijk toegepast te zien en een dieper inzicht te krijgen in de werking van technische bedrijven. Door de interactie met professionals uit het werkveld doen ze waardevolle ervaringen op en kunnen ze hen relevante vragen stellen.
Stages en bedrijfsbezoeken helpen hen ook bij het ontwikkelen van vaardigheden, zoals probleemoplossend denken, communicatie en teamwerk. Daarnaast bieden ze een realistisch beeld van het werkleven en kunnen ze leerlingen inspireren om een technische carrière na te streven. Kortom, deze vormen van werkplekleren verrijken het leerproces en bevorderen de professionele groei van onze leerlingen.
Projecten
Met onze afdeling Lassen – Constructie nemen we deel aan de wedstrijd Steel Warriors. We construeerden een kerststal waar we de nadruk legden op het toepassen van veel verschillende verbindingstechnieken.
Onze grootste uitdaging was het realiseren van verschillende zwartwit-lasverbindingen.
Zwart-wit of ongelijksoortige verbindingen
Gebruikte verbindingen