1A moderne met talentenmodules

1A moderne met talentenmodules

1e graad / A-stroom
Download brochure

Sommige talenten heb je al ontdekt in de basisschool. Andere moet je nog leren kennen of ontwikkelen. Daarom kan je in 1A Moderne een deel van je vakken zelf invullen en kiezen tussen vier talentenmodules. 

Typisch voor deze richting

In deze richting

  • Kies je voor een talentenmodule van 3 uur (economie en organisatie, maatschappij en welzijn, STEM of taal en cultuur)
  • Heb je twee flex-uren (Frans en wiskunde), waarin je meer tijd krijgt om de leerstof te verwerken of uit te diepen.
  • In het tweede jaar kun je kiezen voor alle basisopties behalve Latijn. 
1A Moderne met talentenmodules

In de talentenmodule werk je 3 uur per week aan projecten waarin je kennismaakt met een basisoptie uit het tweede jaar (taal en cultuur, economie en organisatie, maatschappij en welzijn of STEM). 

STEM: Ga je graag op zoek naar een wetenschappelijke verklaring? Wil je graag zelf programmeren? Dan is de module STEM helemaal je ding. Wat gebeurt er met je lichaam bij een botsing? Hoe programmeer je een robot? Drie uur per week werk je aan projecten waarin inhouden uit wiskunde, wetenschappen, techniek en ict geïntegreerd aan bod komen. Je ontdekt en experimenteert vooral zelf via groepswerk en zelfstandig werk.

Taal en cultuur: Wil je ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten in het buitenland, wil je beter leren presenteren in het Nederlands en vlotter worden in Frans en Engels, dan is de module taal en cultuur iets voor jou. Je ontdekt bijvoorbeeld de cultuur van je eigen stad. Je leert over wat met in Italië zoal eet. Je maakt een filmpje in het Frans en het Nederlands. Je leert samen te werken en je zet je in voor een goed doel.

Maatschappij en welzijn: Hou je ervan om andere mensen te helpen? Wil je weten wat gezond is en wat niet? Hou je ervan om dingen te maken? Werk je graag in groep en stel je je als een teamplayer op? Dan is de kans groot dat maatschappij en welzijn iets voor jou is. Je krijgt heel wat oefeningen om sociaal vaardiger te worden. 

Economie en organisatie: Wil je meer weten over handel, kopen en verkopen, de reclamewereld? Is het organiseren van bijvoorbeeld een schoolfuif of een verkoopactie voor het goede doel helemaal jouw ding? Wil je wel eens weten hoe de K van Kortrijk in elkaar zit en wat men in de Oxfam-wereldwinkel zoals doet? Hou je van met de computer werken? Dan kom je in deze talentenmodule zeker aan je trekken. 

Kunst en creatie: Ben je geïnteresseerd in kunst en cultuur? Heb je veel verbeelding? Houd jij ook van creëren, improviseren, ontwerpen en presenteren? Dan is de module kunst en creatie zeker iets voor jou. Je ontdekt verschillende technieken hoe je je creatief kan uiten.

Lessentabel

Aantal uur
BASISVORMING (27 u)
aardrijkskunde 2
Engels 1
Frans 3
geschiedenis 1
godsdienst 2
lichamelijke opvoeding 2
mens en samenleving 2
muziek 1
natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
beeld 1
techniek 2
wiskunde 4
KEUZE (5 u)
Frans 1
wiskunde 1
talentenmodule 3

Wat erna

In het eerste jaar volgde je een talentenmodule zoals bijvoorbeeld ‘Taal en Cultuur’ of ‘Economie en Organisatie’. In het tweede jaar kies je voor een basisoptie die daarop aansluit omdat het jou interesseert of kies je voor iets anders. Deze basisopties dienen als kennismaking zodat je kan ontdekken waarvoor je talent en belangstelling hebt, om dan na het tweede jaar een goede keuze te kunnen maken.

Natuurlijk kan wie in het eerste jaar niet voor ‘Klassieke talen’ koos, dit ook niet volgen in het tweede jaar.

Tot slot moet je rekening houden met het attest dat je behaalt op het einde van het eerste jaar.

  • A-attest: je bent geslaagd en mag elke basisoptie volgen
  • A-attest met beperkingen: Je bent geslaagd maar wordt voor 1 of meer basisopties uitgesloten.